De posttarieven zijn geen kwestie van subjectiviteit. De tarieven zullen variëren als gevolg van enkele factoren waarmee rekening wordt gehouden bij de berekening van de posttarieven. De tarieven voor pakketpost zullen zelfs van land tot land verschillen, op basis van de verschillende factoren waarmee rekening wordt gehouden.

Wilt u thuis veilig pakketpost kunnen ontvangen? Dan kunt u een pakketbrievenbus kopen. Dit zijn speciale brievenbussen waarin pakketten veilig kunnen worden bezorgd. Let wel op de verschillende maten en houd rekening met de grootte van de pakketten die u regelmatig ontvangt. Voor meer informatie kunt u terecht op de site van Doika.

Afstand

Ten eerste wordt gekeken naar de afstand die moet worden afgelegd. Moet een pakket een lange afstand afleggen, dan zullen de tarieven van de pakketpost zeker hoog zijn. Wanneer een pakket een kortere afstand aflegt om zijn bestemming te bereiken, zullen de tarieven voor pakketpost aanzienlijk lager zijn.

Dit geldt ook voor binnenlandse en internationale pakketten. De posttarieven zijn veel goedkoper dan een pakket dat over de landsgrenzen heen wordt verstuurd.

Urgentie

Daarnaast bepaalt ook de urgentie de pakketpost tarieven. Een postkantoor hanteert doorgaans verschillende tarieven, afhankelijk van hoe dringend de afzender het pakket wil laten bezorgen.

Een pakket dat zeer dringend is en binnen enkele uren geleverd moet worden, zal duurder zijn om te versturen dan een pakket dat na enkele dagen geleverd moet worden. Dit betekent dus dat hoe dringender het pakket, hoe hoger de tarieven voor pakketpost.

Gewicht

Bovendien wordt het gewicht van een pakket in aanmerking genomen bij het bepalen van de posttarieven voor pakketten. Pakketten die zwaarder zijn zullen hoge tarieven hebben in vergelijking met pakketten die licht van gewicht zijn.

Hoewel het misschien niet veel ruimte inneemt, is het gewicht van belang bij het bepalen van de posttarieven voor pakketten. Het kan worden gemeten in grammen of ponden als meeteenheden. Ook het volume van een pakket wordt in aanmerking genomen. Pakketten die veel ruimte innemen zullen duurder zijn om te verzenden dan pakketten die weinig ruimte innemen.

Inhoud (waarde)

Ook de aard van de inhoud bepaalt de tarieven. Een pakket met waardevolle voorwerpen zoals juwelen zal op het postkantoor anders worden aangerekend. Pakketten met waardevolle voorwerpen moeten op het postkantoor worden geregistreerd en worden behandeld als “aangetekende zending”, waarbij voorzorgsmaatregelen worden genomen om de veiligheid te garanderen.

In een dergelijk geval zullen de tarieven voor pakketpost hoger zijn, aangezien het postkantoor extra beveiliging biedt om de pakketten te begeleiden.

Bijkomende risico’s

Voorts spelen ook de risico’s die verbonden zijn aan de verzending naar een bepaalde bestemming een rol bij de vaststelling van de tarieven voor pakketpost. Zo is het versturen van een pakket naar een plaats waar burgerlijke onrust heerst vrij duur.

Dit komt omdat er extra beveiliging moet worden ingezet om te helpen bij de bezorging van het pakket. In dergelijke gevallen kan de bezorging van het pakket worden uitgesteld als het te riskant wordt om zaken te doen

RELATED ARTICLES