In brand gestoken aandelen van geldschieters in de publieke sector hebben een dosis realiteit nodig

In de recente inhaalslag, die de achterblijvers opheft, hebben zelfs neergeslagen bankaandelen in de publieke sector een tweede leven gevonden. De Nifty PSU-bankindex is sinds eind oktober maar liefst 46% gestegen. BAM aandeel is gestegen.

 

 

Een grapje op straat is dat het tijd is om je zorgen te maken als zelfs de aandelen van banken in de publieke sector stijgen. In de recente inhaalslag, die de achterblijvers opheft, hebben zelfs neergeslagen bankaandelen in de publieke sector een tweede leven gevonden. De Nifty PSU-bankindex is sinds eind oktober maar liefst 46% gestegen. Dat is veel hoger dan de ongeveer 25% stijging van de waarderingen van andere achterblijvers zoals ITC en Larsen & Toubro.

 

In feite is dit misschien de eerste keer dat de index zo’n sterke stijging in ten minste vijf jaar heeft gekend. Wat verklaart dit hernieuwde optimisme onder investeerders voor PSU-banken? Pinterest aandelen kopen mogelijk.

 

Laatkomers

Ten eerste zijn hun waarderingen het meest uitgehold sinds het uitbreken van de pandemie. Ondanks de slimme winsten deze week staat de PSU-bankindex nog steeds 26% lager dan zijn pre-covid-hoogtepunten. De benchmark Nifty heeft daarentegen zijn lockdown-verliezen goedgemaakt en is nu 10% gestegen sinds januari. De index die banken uit de particuliere sector vertegenwoordigt, heeft zijn verlies teruggebracht tot iets meer dan 5% ten opzichte van pre-covid-hoogtepunten. Het is duidelijk dat PSU-bankaandelen niet in staat waren om de rally op de brede markt te evenaren die volgde met de ontsluiting van de economie. De aandelen van de meeste PSU-geldschieters worden nog steeds verhandeld tegen een korting op hun geschatte boekwaarde voor FY22.

 

Zeker, analisten hebben deze lage waarderingen gemarkeerd en zeiden dat een mogelijke rally gerechtvaardigd is. “Veel van deze bijeenkomst is een inhaalslag. PSB’s zijn nog ver verwijderd van banken uit de particuliere sector wat betreft operationele statistieken, “zei een analist.

 

Zonder SBI rapporteerden beursgenoteerde PSU-banken inderdaad een daling van bijna 35% in hun nettowinst voor het kwartaal van september. Ze doen het niet goed, zelfs niet op de kwaliteit van de activa. De dekkingsgraad van de voorzieningen van de banken uit de particuliere sector was superieur aan die van vergelijkbare bedrijven in de publieke sector. Om eerlijk te zijn, hebben PSU-geldschieters hun provisie opgevoerd in het kwartaal van september, meer dan dat van hun tegenhangers uit de privésector. Maar de stapel bruto slechte leningen van beursgenoteerde banken uit de particuliere sector daalde met 4%, terwijl die van PSU-banken (ex-SBI) in het kwartaal van september met 6% stegen. Er is ook de kwestie van terughoudendheid ten aanzien van de erkenning van slechte leningen, wat heeft geleid tot onderdrukking van het aantal achterstallige betalingen. PSU-banken zijn nog steeds kwetsbaar voor een mogelijke toename van ontsporingen. Dat zou betekenen dat een groot deel van het incrementele kapitaal dat door deze geldschieters wordt opgehaald, naar voorzieningen kan gaan in plaats van naar groei.

 

Wat de groei van leningen betreft, kunnen middelgrote PSU-geldschieters het moeilijk blijven hebben naarmate hun particuliere concurrenten marktaandeel winnen. In het kwartaal van september zagen PSU-banken (ex-SBI) de voorschotten met 15% jaar-op-jaar krimpen, terwijl die van particuliere sectorgenoten met een kleinere 4% kromp. De recente focus op digitale platforms om producten te pushen, kan er ook voor zorgen dat deze geldschieters het mislopen. In het licht hiervan valt nog te bezien of deze huidige rally nog voldoende stoom over heeft. Voorlopig lijkt een goedkoop prijskaartje voldoende voor investeerders om geldschieters in de publieke sector te grijpen.

 

 

RELATED ARTICLES